Home » De vijf tips voor online bescherming

De vijf tips voor online bescherming

Budget Loket
online bescherming

Een goede virusscanner en firewall zijn essentieel op computers, laptops, tablets en smartphones voor online bescherming. Goede antivirus software en een firewall zijn echter niet voldoende. Hierbij vijf tips om veiliger online te surfen en te e-mailen.

Houd software up-to-date

Zorg ervoor dat de software van ieder device up-to-date is. Software updates zorgen niet alleen voor verbeteringen van functionaliteiten, maar zijn ook zeer belangrijk om mogelijke fouten in de software te herstellen. Deze mogelijke fouten kunnen een veiligheidslek veroorzaken, met alle risico’s van dien. Het up-to-date houden van de software is dus essentieel. Software updates zullen beveiligingslekken dichten, waarmee de veiligheid zeer sterk wordt verhoogd.

Update Windows

Controleer wekelijks op updates (zorg ervoor dat de updates automatisch worden geïnstalleerd). Bij veel devices zijn de instellingen dusdanig ingericht, dat deze updates automatisch worden geïnstalleerd. De controle is echter van belang om mogelijke installatie- en update fouten, handmatig te herstellen.

Update Android

Controleer periodiek op updates. Helaas worden voor (oudere) toestellen met Android als besturingssysteem niet altijd updates aangeboden. Dit betekent dat dit een potentieel risico is. Verschillende belangenverenigingen proberen de fabrikanten te bewegen om langer updates aan te bieden, maar helaas is dat nog geen feit.Update IOS (Apple)

Apple heeft zijn eigen besturingssysteem. Ook bij Apple is het zeer belangrijk om periodiek te controleren op updates. Ook IOS (het besturingssysteem van Apple producten), zal met behulp van update (patches) mogelijke fouten en beveiligingslekken repareren. Daarnaast worden bij updates ook vaak (verbeterde) functionaliteiten aangeboden.

Controleer de browser

Er zijn verschillende browser, waarbij Chrome duidelijk marktleider is. Ook bij browsers is het zeer belangrijk om updates te installeren. Bij Chrome kunnen de updates worden gecontroleerd en geïnstalleerd via: chrome://settings/help. Als chrome://settings/help in de Chrome browser wordt geplakt zal er automatisch worden gecontroleerd op mogelijke updates.

  • Chrome 61,62%
  • Safari 17,41%
  • Internet Explorer 5,25%
  • Firefox 5,23%
  • Edge 1,99%

Bron : netmarketshare.com – september 2018

Niet alle WIFi verbindingen zijn veilig

Er worden tegenwoordig overal Wifi verbindingen aangeboden, in de supermarkt, bij de kapper, restaurants, winkelcentra, vliegvelden etc. Toch zijn deze verbindingen niet altijd veilig. De naam van de verbinding zegt namelijk niet altijd, dat er ook verbinding wordt gemaakt met een veilig netwerk. Updates van hardware en software van de aanbieder worden niet altijd uitgevoerd, waardoor “afluisteren” mogelijk is. Wees bewust van deze risico’s.

SSL certificaat

Een slotje in de adresbalk van de browser is belangrijk (een SSL certificaat). Dit betekent dat er een versleutelde verbinding is. Het slotje betekent echter niet dat het een betrouwbare website is. Ook criminelen en oplichters maken tegenwoordig gebruik van https:// verbindingen (slotjes).

Wees bewust van het feit dat er onveilige Wifi verbindingen zijn. Zorg ervoor dat bij het gebruikmaken van deze verbindingen geen websites worden bezocht waar privacy gevoelige informatie hoeft te worden ingevuld.

Wees alert bij het surfen

Internet is niet meer weg te denken en wordt voor talrijke zaken gebruikt. Met zoveel gebruikers wereldwijd is het helaas ook een plek waar criminelen hun geld “verdienen”. Zoals ook op straat is natuurlijke waakzaamheid zeer belangrijk.

“te mooi om waar te zijn is nooit waar”

Kopen op internet heeft de afgelopen jaren een enorme toevlucht genomen. Er zijn diverse bekende webshops als Bol.com, Coolblue, Zalando e.d. Uiteraard zijn er ook diverse onbekende webshops. Onbekend maakt zeker niet onbetrouwbaar, maar controleer altijd de volgende zaken alvorens over te gaan tot een aankoop:

  • Is deze webshop aangesloten bij een gerenommeerd keurmerk (bijvoorbeeld Thuiswinkel Waarborg)
  • Hoe zijn de reviews van deze webshop op het internet, bijvoorbeeld Google en Trustpilot (controleer ook of er sprake is van een representatief aantal reviews)
  • Controleer de algemene voorwaarden, contactgegevens (telefoonnummer), en de aanwezigheid KvK nummer
Miljoenen artikelen

Wanneer er ergens een account wordt aangemaakt, zorg er dan voor dat er een goed wachtwoord wordt gebruikt. Zorg er tevens voor dat dit wachtwoord niet bij andere accounts wordt gebruikt.

“zorg altijd voor goede wachtwoorden, dus niet 123456 of zoiets simpels”

Antivirus en firewall software

Er zijn diverse goede antivirus producten op de markt. Deze producten kunnen helpen bij het detecteren van malware, virussen en mogelijke privacy issues.
Bekende en als goed beoordeelde producten zijn:

Bron : PCMAG editors choice
Zorg ervoor dat er altijd een goede antivirus software is geïnstalleerd. Er zijn zowel gratis als betaalde producten.

Soortgelijke artikelen

Deze website maakt gebruik van cookies. Ok Lees verder

Privacy & Cookies Policy