Home » Identiteitsfraude tips om het te voorkomen

Identiteitsfraude tips om het te voorkomen

Budget Loket
identiteitsfraude

Met de toenemende digitalisering wordt de kwetsbaarheid voor identiteitsfraude steeds omvangrijker. Het blijkt voor criminelen zeer aantrekkelijke wijze om hun criminele activiteiten te ontplooien. Lucratief met een beperkte pakkans.

Identiteitsfraude

Identiteitsfraude is het opzettelijk misbruiken van identificatiemiddelen zoals persoonsgegevens of identiteitspapieren met de bedoeling daarmee een strafbaar feit te plegen.
Er zijn inmiddels vele manieren van identiteitsfraude bekend. Bekende voorbeelden zijn, bestellingen plaatsen op een naam van een andere persoon, credit cards aanvragen, telefoonabonnementen afsluiten, huizen huren en auto’s of andere producten huren.

De rekening gaat naar het slachtoffer, terwijl de dader vaak onvindbaar is. Ook gaan fraudes via Marktplaats of vergelijkbare platforms voor bijvoorbeeld ticketverkoop van concerten, waarbij de oplichter zich voordoet als iemand anders. Dit gebeurt vaak op basis van een (illegaal) verkregen kopie identiteitsbewijs.

De effecten en deze ellende zijn voor het slachtoffer zeer groot. Het kost zeer veel tijd om de zaken op te lossen. Ook het in gesprek gaan met de (andere) mede-gedupeerde partijen is zeer tijdrovend. Daarbij is het zeer lastig om iets te bewijzen wat je niet hebt gedaan. Het slachtoffer komt vaak ook onterecht in aanraking met deurwaarders en andere overheidsinstanties, waardoor er (grote) financiële problemen kunnen ontstaan. Dit allemaal omdat je slachtoffer bent van een strafbaar feit.

Wat als het mij overkomt

Doe altijd aangifte bij de Politie.

Online aangifte doen van gevolgen van identiteitsfraude is niet mogelijk. De aangifte kan alleen op het politiebureau worden gedaan. Voor het doen van aangifte kan een afspraak worden gemaakt via 0900-8844 (vaak is een afspraak efficiënter en sneller dan direct langsgaan). Het is belangrijk om tijdens het doen van de aangifte zoveel mogelijk documenten te overleggen die het verhaal ondersteunen.

Voorbeelden van belangrijke documenten zijn: brieven van deurwaarders, reisdocumenten waaruit blijkt dat u ergens anders was. Vertel het verhaal bij de politie aan de hand van gebeurtenissen en feiten en neem zo mogelijk getuigen mee.

Deurwaarders en incasso bureau’s

Wanneer er als slachtoffer, brieven worden ontvangen van deurwaarders of incassobureau’s die voortkomen uit identiteitsfraude neem dan altijd de volgende stappen:

  • Neem direct contact op met deze partijen, waarbij schriftelijk wordt bevestigd dat de vordering onterecht is en dat deze voortkomt uit identiteitsfraude
  • Doe direct aangifte bij de Politie en stuur een kopie van de aangifte toe aan de deurwaarders en incassobureau’s

Identiteitsfraude met grote gevolgen

Naast onterechte vorderingen en strafbare feiten zijn er slachtoffers, die hun uitkering moeten terugbetalen, omdat iemand hun identiteit heeft opgegeven bij een werkgever. In een dergelijk geval moet er ook worden aangetoond dat er niet is gewerkt. Aantonen dat iets niet is gedaan, maakt het zeer moeilijk. Schakel in dergelijk gevallen altijd hulp in via een rechtsbijstandverzekering of het Juridisch Loket.

Tips

Instanties voor hulp

Gerenommeerde instanties die kunnen helpen bij identiteitsfraude zijn:

“geef nooit een kopie identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs aan particulieren en liever ook nooit aan bedrijven”

De praktijk is dat veel officiële instanties aangeven dat een kopie nooit verstrekt moet worden, echter het probleem is dat het helaas nog steeds gangbaar is om een kopie te verstrekken, dus beperkt dit tot het minimum. Geef alleen een kopie aan een instantie die betrouwbaar is en waarvoor een kopie ook noodzakelijk is voor de uitvoering dienstverlening.



Soortgelijke artikelen

Deze website maakt gebruik van cookies. Ok Lees verder

Privacy & Cookies Policy