Home » Appartement kopen, laat je niet verrassen door de VvE !

Appartement kopen, laat je niet verrassen door de VvE !

Budget Loket
VvE

Het kenmerk van appartementen is de aanwezigheid van een VvE (Vereniging van Eigenaren). Bij het kopen van een appartement wordt ook het lidmaatschap van deze vereniging verkregen. Dit lidmaatschap is niet vrijblijvend en er kleven ook zeker financiële consequenties aan dit verplichte lidmaatschap.

“niet alleen de aankoopprijs is belangrijk, ook de hoogte van het reservefonds van de VvE”

Bij het kopen van een appartement is dus niet alleen de prijs van het appartement belangrijk, maar ook de financiële situatie van de vereniging is van groot belang. Het onderhoud van het complex dient voor de algemene ruimtes en voorzieningen worden voldaan uit de algemene reserves van de VvE. De eigenaar neemt in het geheel voor zijn aandeel. Dit aandeel is opgenomen in de splitsingsakte.

Reservefonds

Een financieel sterke VvE met een goed (uitgevoerde) meerjarenonderhoudsplan geeft een veel kleiner risico, dan een VvE zonder een toereikend reservefonds. Vanuit de maandelijkse bijdrage zou er idealiter een reservefonds moeten worden opgebouwd, zodat de onderhoudskosten ook uitgesmeerd kunnen worden over de jaren, zonder bijbetaling. Indien er geen reservefonds (of niet toereikend) is, terwijl er onderhoud noodzakelijk is voor het (appartementen)complex, dienen de leden individueel bij te storten. Deze storting is een verplichting, die waarschijnlijk altijd onverwachts komt. De mate van het onderhoud van het appartementencomplex staat echter ook in relatie tot de (toekomstige) waarde van het appartement. Het zijn dus communicerende vaten, waarmee het belang van een goede reservefonds duidelijk is.

Hypotheek

Wat betreft de financierbaarheid van een appartement. Een hypotheekverstrekker kan bij een te lage reservefonds de hypotheekaanvraag weigeren. Dus controleer altijd vooraf de financiële conditie van de VvE en bespreek deze met de makelaar en de hypotheekadviseur.

Daarnaast ook belangrijk

Andere elementen die van belang zijn bij een lidmaatschap van een VvE zijn:

  • Het aandeel in de reserves van de VvE valt in BOX 3 en is dus fiscaal belast als vermogen.
  • Volgens de wet is een minimale jaarlijkse reservering voor het reservefonds verplicht. Dit moet op basis van een realistisch meerjarenonderhoudsplan of op basis van 0,5 % van de herbouwwaarde van het gebouw. Er zijn uitzonderingen mogelijk, echter hierop moet 80% van de eigenaren mee akkoord gaan. Hierbij blijft de mogelijke verplichting tot directe bijstorting.
  • Controleer of de VvE is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
  • Zorg ervoor dat er geen sprake is van een slapende VvE.
  • Zorg ervoor dat er een vier-ogen procedure is bij het aangaan van verplichtingen en het doen van betalingen door de vereniging om daarmee de kans op fraude te verkleinen.

Soortgelijke artikelen

Deze website maakt gebruik van cookies. Ok Lees verder

Privacy & Cookies Policy