Home » Workshop : handelen in cryptocurrency zoals Bitcoins – Introductie

Workshop : handelen in cryptocurrency zoals Bitcoins – Introductie

Budget Loket
Cryptocurrency

Het handelen in cryptocurrency, waarvan Bitcoin en Ethereum nog steeds de bekendste zijn, wordt gekenmerkt als risicovol. Risico’s kunnen uiteindelijk een hoog rendement geven, maar kan ook resulteren in lege handen, oftewel verlies. In dit artikel wordt beschreven hoe je kan starten met het handelen, maar daarnaast ook de risico’s die daarbij horen duidelijk benoemd.

De risico afweging

Daarom moet je voordat je gaat handelen eerst de volgende basisregels in acht nemen :
Onderken de risico’s van handelen in cryptocurrency
• Indien je gaat handelen, zie het als hobby, ga er niet vanuit dat je snel rijk wordt
• Start altijd met een zeer beperkt bedrag, het is immers een hobby
• Start altijd met eigen geld dat je niet nodig hebt, nooit geleend geld
• Ga ervanuit dat je alles wat je inlegt verliest – het is immers risicovol
• Vergelijk het in de basis als een staatslot een bezoek aan het casino of een kraslot, oftewel soort gokken

Starten met handelen

Er zijn veel verschillende manieren om te starten met het handelen in de nieuwe valuta’s. In dit artikel worden de mogelijke wegen behandeld in een kort stappenplan.

Stap 1 : Kopen van een basis valuta

Alvorens er gehandeld kan worden in de verschillende (crypto) valuta’s is het belangrijk dat er een basis valuta kan worden gekocht. Een basis valuta kan worden gebruikt om vervolgens andere valuta’s te kopen.

De meest gebruikte basis valuta’s zijn:
• Bitcoin
• Bitcoin Cash
• Ethereum
• Litecoin

Met deze basis digitale munten kunnen vervolgens op de diverse exchanges andere munten worden gekocht. Op de meeste Exchanges kunnen geen Cryptovaluta worden aangekocht met Euro’s, daarom is het belangrijk om eerst met Euro’s een van de basis valuta(’s) te kopen.

De keuze van de valuta is naar eigen inzicht en mede afhankelijk van de actuele koers(ontwikkeling).

Op bijvoorbeeld de website van Coinbase kunnen de genoemde basis munten worden aangekocht, zodat hiermee verder kan worden gehandeld.

Cryptocurrency

Coinbase is een gerenommeerde website waarmee veel wordt gehandeld. Zij verdienen evenals de andere website hun geld met provisie. Dus bij iedere transactie wordt een provisie toegepast en ook direct verrekend in de aankoopprijs. Bij Coinbase kan worden betaald met een Credit Card of middels een automatische incasso.

Wanneer er geld is gestort bij Coinbase kunnen de Euro’s eenvoudig worden omgezet naar:
• Bitcoin
• Bitcoin Cash
• Ethereum
• Litecoin

De keuze voor een munt is belangrijk voor de vervolgstappen. Het is belangrijk om te weten dat niet alle coins met de genoemde basis valuta kunnen worden aangekocht. Veelal is de Bitcoin wel altijd mogelijk. Als voorbeeld om het te verder te verduidelijken.

Voorbeeld

Indien er gekozen is voor de aankoop van Litecoin met Euro’s om vervolgens met deze Litecoin de munt Aeternity* (AE) te kopen, dan is dat niet direct mogelijk. In dat geval moet de Litecoin eerst worden omgezet naar Bitcoin of Ethereum, waarna vervolgens de Aeternity (AE) kan worden aangekocht.

Wanneer in dit voorbeeld direct Ethereum of Bitcoin was aangekocht, dan zou de stap van Litecoin naar Ethereum of Bitcoin kunnen worden overgeslagen. Dit bespaart direct op de transactiekosten voor deze stap en wellicht ook op koersfluctuatie.

* bovengenoemde is slechts een voorbeeld er is geen enkel koopadvies en/of ervaring met Aeternity (AE)

Kortom planning is van belang. Indien de planning nog niet aanwezig is, dan zijn Bitcoin en Ethereum de meest gangbare munten, waarmee ook het beste in gehandeld kan worden om andere munten aan te kopen. Uiteraard is het belangrijk om voor de definitieve aankoop de koers ontwikkeling te analyseren. Dit kan op de website Coinmarketcap https://coinmarketcap.com/.

Stap 2 : Keuze van een Exchange

Zoals reeds benoemd moet er om te kunnen handelen in de diverse munten gebruik worden gemaakt van een Exchange.

De keuze van een Exchange is afhankelijk van de volgende zaken :
• Betrouwbaarheid platform
• Kostenstructuur (provisie per transactie)
• Beschikbaarheid van verschillende currency

Betrouwbaarheid platform

De betrouwbaarheid van het platform bestaat uit twee elementen :
– Beschikbaarheid van het platform, oftewel de uptime van de website
– Veiligheidsmaatregelen dit aangezien er reeds verschillende platforms zijn gehacked, waardoor ook Wallets (bezittingen) van gebruikers zijn leeggeroofd

Kostenstructuur (provisie per transactie)

De hoogte van de kosten (provisie / commissie) per transactie lopen nog wel uiteen. Uiteraard is er een relatie tussen, de veilig en betrouwbaarheid, het aanbod en de kostenstructuur. Echter dit is wel een belangrijk element in de keuze van het platform.

Beschikbaarheid van verschillende currency

Er zijn inmiddels vele platforms. Ieder platform biedt de mogelijkheid van het handelen in verschillende munten. Het is belangrijk om te weten, dat niet alle munten op alle platforms kunnen worden verhandeld. Uiteraard kan je je aanmelden op verschillende platforms. Voor het overzicht kan het prettig zijn om je te beperken tot 1 of 2 platforms.


Er zijn enkele bekende platforms zoals :

Bitfinex

(hier kan je je niet meer op aanmelden tenzij je meer de dan EUR 10.000 zal inleggen)

Aangezien dit een te hoog risico is raden we dit platform af. Dit is een platform voor professionals en niet voor consumenten.

Binance

Binance is een platform met een ruim assortiment van valuta. Dit platform heeft ook zijn eigen currency en heeft naast een aanvaardbare kostenstructuur ook een betrouwbaar imago. Het platform kent hoge volumes. Binance valt binnen de top 5 platforms met de hoogste handel volumes

HitBTC

HitBTC is een platform binnen de top 20. Dit platform heeft het voordeel dat er ook kan worden aangekocht middels een credit card. De fee structuur is vergelijkbaar met de markt.


De keuze van de Exchange is vooral afhankelijk van de aan te kopen currency. Bij het aanmelden is het essentieel om je account goed te beveiligen.

Beveiligen van je accounts

Het is zeer raadzaam om alle accounts te beveiligen met enerzijds een heel sterk wachtwoord maar anderzijds ook met een two-way-verification. Het gaat immers om geld dus veiligheid is van groot belang.

Stap 3 – transfer waarde

Het handelen met Cryptocurrency is gebaseerd op de Blockchain technologie. Dit betekent dus dat gegevens middels codes, lees adressen, kunnen worden overgedragen. De overdracht kan plaatsvinden van Exchange naar Exchange naar een code die bij de gebruiker hoort. Uiteraard kan er ook worden getransfereerd naar een code van een ander.

Een adres bestaat uit letters (hoofdletters) en cijfers.

Belangrijk om te weten :
Deposit – storting
Withdral – opname / betaling

Dit betekent concreet dat er naar een specifiek adres kan worden betaald. Belangrijk om te weten is dat alleen dezelfde currency naar adressen kunnen worden verzonden. Wellicht moet je eerst middels handelen een valuta verkopen en daarmee een andere kopen, om vervolgens een transfer in de gewenste valuta naar een specifiek adres te sturen.


Voorbeeld van handelen in de diverse munten

Stel je hebt 1 ETH (Ethereum) bij Coinbase aangekocht. Je wilt echter Ripple (XRP) aankopen.

Transfer Ethereum van Coinbase naar Binance

Transfer 1 ETH van Coinbase naar je gewenste Exchange (bijvoorbeeld Binance)
Binance het platform Binance kan je bij ETH deposit het “eigen” adres vinden

Vanuit Coinbase kan je 1 ETH overboeken naar het desposit adres zoals Binance deze voor ETH aangeeft

Koop op Binance Ripple aan met Ethereum

Binance heeft nu een waarde van 1ETH (minus de commissiekosten). Om nu Ripple currency te verkrijgen moet er worden gehandeld.

Je kan nu met 1 ETH de gewenste XRP aankopen (volledig besteden of deels)

Na de aankoop van Ripple, welke is betaald met Ethereum (ETH) is er een waarde zichtbaar bij de valuta Ripple. Ook deze heeft nu een “eigen” adres.


Kosten

Met de stappen zijn er wel verschillende kosten gemaakt :
1. Aankoop van Ethereum middels EURO
2. Transfer Ethereum naar Binance (Exchange)
3. Aankoop Ripple middels Ethereum

Kortom bij alle transacties zijn kosten gemoeid. De hoogte van de kosten variëren per handelshuis (Exchange).

Risico’s en toelichting Artikel

Belangrijk om te weten is, dat er vele Exchanges zijn – handelsplatforms waar je de cryptocurrency kan verkopen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat niet alle Exchanges ook heel betrouwbaar zijn. Er zijn er inmiddels een aantal gehacked en gezien de omvang van de volumes en waardes zal dat nog steeds geprobeerd worden.

De munten en waardes zijn grillig en er is geen toezicht op deze “nieuwe” financiële handel, dus wees bewust van de te nemen risico’s, want de kans op lege handen is aanwezig.

Dit artikel bevat voorbeelden om de methodiek toe te lichten, hoe de handel kan werken. Er is geen enkel advies om te handelen in (specifieke) cryptocurrency opgenomen, het bevat slechts voorbeelden.

Handige links


Coinbase

Coinbase Aankopen van Coins met Euro’s


Binance

Binance voor het handelen in de verschillende currency, zoals BitCoin Ethereum Ripple


HitBTC

HitBTC voor het handelen in de verschillende currency, zoals BitCoin Ethereum Litecoin


+

Plus500 voor het handelen in de verschillende currency. Plus500 is een gerenommeerd handelsplatform, die zeer actief is. Daarnaast zijn ze ook sponsor van de Spaanse top voetbalclub Atlético de Madrid.

Let op : 80.6% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren
Let op :  Het is Plus500 alleen toegestaan om CFD’s aan te bieden en geen binaire opties


Hardware Wallets


Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Trezor

 Computer algemeen

Soortgelijke artikelen

Deze website maakt gebruik van cookies. Ok Lees verder

Privacy & Cookies Policy